21 October, 2012

Robotbeskærer med seks øjne på vej

 
Posted by Picasa
Mød Wall-ye.

To arme, fire hjul, seks øjne og på hjemmebane med saksen i en vinrække.

Wall-ye er burgunder. Han er også robot, og hans mål i tilværelsen er at beskære flest muligt vinstokke. Eller fjerne overflødige knopper, skud eller ligefrem stængler. Men så langt når vinstokken nok ikke at udvikle sig med ham i firmaet.

Han går nemlig ikke så højt op i 35 timers arbejdsuge. Eller om det er dag eller nat. Timeløn siger ham heller ikke så meget. Han skal bare lades op. Så kører han uden brok. Aldrig syg. Ingen problemer med at nå de nederste skud.

Kvalificeret beskæring
I Champagne er vinterens årlige beskæring den suverænt mest krævende manuelle arbejdsopgave. Når vi lige ser bort fra vinhøsten.

Cirka en måned per hektar, hvis vi kan arbejde alle dage. Hvilket aldrig er muligt, hverken for os eller for en robot. Ingen bør beskære vin hvis det er for koldt.

At beskære er uden tvivl en arbejdsopgave man holder mere af når man selv bestemmer over den. Folk flokkes i hvert fald ikke om de jobs der kan være svære at få besat både i Champagne og andre steder. Af de tre millioner franske arbejdsløse ser det ikke ud til at mange af dem orienterer sig ikke mod vinen. Heller ikke nødvendigvis unge mennesker der med beskærerdiplom i lommen er kvalificerede.

Nu kommer svaret måske i form af denne robot. Hvis den virker, kan en bekymring for hvordan vi rekrutterer folk forsvinde. Med i købet ryger endnu en manuel arbejdsopgave der ellers altid har beskæftiget mange mennesker i Champagne.

Individuel fortolkning
Hvordan virker Wall-Ye så?

Robotten kombinerer teknologi, kunstig intelligens og kort til at rykke fra plante til plante, til at genkende egenskaber, indsamle og gemme data, huske hver plante, synkronisere sine seks kameraer og efterfølgende guide de to arme med for eksempel sakse til at beskære.

Opfindere har fortalt til nyhedsbureauet AFP at den største udfordring har været at få kameraerne af webcam-typen til at forstå hvad de ser og hvordan de skal fortolke det.

Det er klart. Den fortolkning vi anvender på hver vinstok når vi beskærer er individuel. Til gengæld husker vi ikke nødvendigvis hver enkelt plante fra år til år. Vores koncentration kan svigte. Vi kan lave fejl.

Det kan robotten åbenbart også, hvis den når så langt.

Mislykkes demonstration
En demonstration forleden forløb ikke særligt overbevisende. Robotten havde mere end svært ved at bevæge sig i terrænet, intet tydede på at robotten rent faktisk så med sine kameraer og selve beskæring indskrænkede sig til et enkelt klip med saksen, skriver le Figaro, og det illustrerer vel sådan set meget godt hvor vanskeligt et projekt der er tale om. Ifølge avisen mangler opfinderen stadig at vise at hans robot er noget værd.

Måske i en eller flere af de mange prøvekørsler der ifølge firmaets hjemmeside finders sted i november, hvor vinterens beskæring begynder mange steder.

Robotter på vej
Opfinderen i Bourgogne er ikke den eneste i verden der arbejder på en robotbeskærer. Også i Californien og New Zealand er kolleger på vej, så mon ikke det skal lykkes at få i hvert fald én af robotterne funktionsdygtig på et tidspunkt?

En dag dukker den op på en messe, og det skal blive rigtig interessant at opleve sådan en lille fætter i aktion også i Champagne.

Efter den kritiske artikel skal robotten nok køre en hel del vinkilometre før nogen slipper de 25.000 euro den koster. Kan den imidlertid først bevise det, vil den være en meget interessant investering. For som sagt hænger menneskehænderne ikke på træerne.

No comments: