15 January, 2011

De blå skjorters dag i Epernay

 
Posted by Picasa
Saint Vincent-staven promeneres i Verzy, 2005.

I dag er det Store Saint-Vincent dag i Épernay, som jo er champagnens hovedstad.

Alt, hvad der kryber og går i regionens vinbroderskaber, kan møde op, og demonstrere deres viden overfor andre af disse sammenslutninger (confréries). Dem er der 90 af i det hele, og det jo egentlig ikke ret mange i et område med godt 320 landsbyer. Dem, der er, har siden 1930'erne, være med i en overforening (archiconfrérie), og det er den, der organiserer dagen i Épernay.

 
Posted by Picasa
Broderskabet fra landsbyen Villers-Marmery i festtøjet.

Broderskaberne mødes indbyrdes for at dyste på viden om vin, evnen til at smage samt at sætte det hele i ord for en jury af personligheder. Det vil normalt sige kommunikationschefen fra CIVC, formentlig vinbøndernes chef, champagnehusenes chef, en vinjournalist og/eller -skribent og måske også en historiker.

Bagefter skal alle ud at gå tur i Épernay med deres fine tøj, Saint Vincent-stave og faner. Det er lørdag eftermiddag, og det er en del, alle kan deltage i, hvis de synes, det er sjovt at se den slags.

 
Posted by Picasa
Ikke alle har særligt broderskabsbeklædning. I stedet ifører man sig kælderfolkets blå skjorte, hvide forklæde og sorte kasket.

Dem, der ikke har fint tøj som Villers-Marmery-folkene, tager deres blå skjorte, sorte kasket og hvide forklæde på, og det ser også godt ud.

Den rigtige Saint Vincent er først i næste uge, den holder man lokalt i de mest traditionelle landsbyer, og der er rigeligt med smagsprøver på først den ny vin og siden den lokale nektar fra både vinbønder og champagnehuse. Jeg ved ikke, om de deler lige så rundhåndet ud på Avenue de Champagne. Det er lissom ikke stilen der.

Bagefter rundturen i downtown Épernay er der messe i katedralen og taler. Mon dog ikke til gengæld, de - trods sikkert stilig afvikling - vil blive skyllet ned?

Saint Vincent hos CIVC og hos Syndikatet.

No comments: