26 August, 2010

Grønne syrebomber

 
Posted by Picasa
Pinot Noir-klase fra vingård mellem Verzy og Verzenay den 19.-20. august 2010.

Målingerne er i gang. Statistikkernes tid er inde. Det er opløbet før årets vinhøst i Champagne. Godt fire uger før forventet start går det løs.

Vinbønder i Champagnes fire geografiske områder samler druer i deres vinmarker, måler indholdet af sukker og syre og rapporterer det sammen med eventuel sygdom til CIVC's teknikere, der laver en samlet statistik per departement og druetype og desuden en serie opfølgende kommentarer.

Vi har tidligere fundet vejret lovlig interessant i form af varme og væde, og der er da også allerede fundet den gråskimmel, vi helst er helt foruden. Mest i Pinot Meunier (fire procent i vores departement Marne), mindst i Chardonnay (to procent i Marne).

Året 2010 har jo ellers væretmeget tørt. Lige til den weekend, vi kom tilbage fra sommerferie, hvor rejsen gennem Tyskland og især Belgien mindede en del om at rejse igennem begyndelsen på Syndfloden selv. Regn, der faldt i Champagne den 15.-16- august i en mængde, der svarer til normalt to måneders regn på to døgn. Her virker kridtet i vingårdene som en svamp. Det optager 40 procent af sin egen vægt, og vandet synker dermed blot ned gennem lagene mod grundvandet. Altså ingen nedskyllede vinplanter og mudder i gaderne, som det f.eks. skete sidste år i Aÿ.

 
Posted by Picasa
Chardonnay-klase fra vingård mellem Villers-Marmery og Trépail, den 25. august 2010.

Druerne er stadig veritable syrebomber. Naturligvis. De befinder sig nu i den sidste fase før vinhøst, den såkaldte véraison eller modning, hvor bærrene skifter farve. Styk for styk til klasen er enten sortblå som Pinot'erne eller gulgrønt gennemsigtig som Chardonnay'erne. Indholdet af syre falder i takt med, at bærrene modner.

Per 20. august indeholdt de gennemsnitligt sukker nok til at lave en vin med fem procent alkohol. Den skal op over ni, gerne over 10, og der er vinbønder, der venter, til potentialet når over 11 procent.

Vinen har taget fat på denne endelige modning fire dage senere end i 2009.

Læs mere om tidligere målinger: 2008, 2009 hos os og 2009 generelt.

No comments: