11 April, 2006

Lyserøde bobler er på vej frem


Lyserød champagne sælger bedre - til 80'er-segmentet: Nej, dette er ikke rød Lambrusco - Det er vores smukke og velsmagende Rosé de Saigné med masser af duft og smag af røde frugter og en stjerne i Hachettes nyeste vinguide.

Pigerne røbede det allerede sidste efterår: Lyserød champagne er på vej op.

Nu er det ikke fordi, at jeg tager den fem damer store gruppe af champagneproducenter og/eller sådannes familiemedlemmer til indtægt for boblebranchens generelle udvikling, bare fordi fem damer sælger mere rosé. Men jeg skrev mig da udsagnet bag øret, og placerede det i kategorien "interessant".

Nu hvor vi allerede er nået et stykke ind i det nye år, giver de officielle statistikker imidlertid pigerne ret. Roséchampagne er virkelig på vej frem. Det gælder ikke mindst i Storbritannien, hvor den mere velstillede del af befolkningen tilsyneladende altid er med på den værste, når det drejer sig om champagne.

De drikker i hvert fald mere lyserød champagne end tidligere, og de store huse har da også gennem de seneste år forberedt sig på at opfylde de nye behov. Da nye champagnetyper er år undervejs, ligner det i højere grad efterspørgslen, der stiger med udbuddet, end den modsatte og mere almindelige markedsmekanisme.


Huset Ruinarts rosé med fine bobler, en duft af kirsebær og andre røde bær, frisk og afbalanceret med smagsnoter af frugt og lækkerier. 45% Chardonnay fra Côte des Blancs, 55 Pinot Noir fra Montagne de Reims, heraf 18% rødvin. Druerne er fra høsten 2000 for 80 procents vedkommende, resten reserver fra andre år. (Meget mere på Ruinarts hjemmeside)

Mere grøde i salg af rosé
Gennem det sidste tiår har briternes velkendte kærlighed til champagne drevet næsten en tredjedel af væksten, heraf står de pikante lyserøde bobler for 20 procent siden år 2000, oplyser den britiske avis Daily Telegraph.

De fleste store champagnehuse har da også en rosé i deres sortiment, og begge giganter - Moët et Chandon og Veuve Clicquot - forventer en meget høj vækst netop indenfor det lyserøde felt i de kommende år.

Veuve Clicquot er ikke bleg for at sætte forventningerne helt op i nærheden af 20% af salget af den "almindelige" gule, der ellers er husets mest solgte vare. Fra kollegaen i Épernay, Moët et Chandon, regner man med en vækst på helt op til 20-30 procent i løbet af blot et par år.

Til trods for at roséchampagne er dyrere end en almindelig, klar champagne. Blandt andet fordi den koster mere arbejde. Farven kræver en større indsats.


Huset Taittinger beskriver sin rosé som frisk og ung med duft og smag af røde frugter som vilde hindbær, kirsebær og solbær. Boblerne er fine, og skummet vedholdende (sådan da, selv alt godt får jo en ende) Den intense og skinnende farve stammer fra rødvin, som huset selv har forarbejdet. Mere på Taittingers hjemmeside.

Den skønne farve koster
Roséens farve kan komme fra rødvin, der blandes sammen med resten af årets vine og reservevinene, inden hele molevitten hældes på flaske med gær og sukker for at indgå en treenighed, der efter endt gæring vil ende med champagne. I dette tilfælde er det rødvinen, der giver farven.

Den anden mulighed er at lave en såkaldt "Saigné" - en blodig champagne. Her lader man drueskallerne macerere sammen med saften i forbindelse med presningen. Derved vil farvestofferne fra skallerne give kulør til den ellers farveløse druemost. Denne form for farvning ønsker man normalt at undgå, når man laver champagne. Med mindre altså, at man agter at lave netop en Rosé de Saigné, der har sin farve fra drueskallerne.

Pigerne - tilgiv at jeg vender tilbage til min personlige og helt uoficielle fokusgruppe - sælger også flere små flasker. Det er min personlige drøm at kombinere disse to tendenser, eventuelt med lidt mere sukker i enden end den normale dosering til brut. Det perfekte tilbehør til en særlig sammenkomst med veninderne eller fødselsdag med flotte frugtkager, hvor den skal have lige en ekstra tand.

In English

Copyright: Ophavsretten til tekst og billeder på bobler.blogspot.com tilhører Solveig Tange. Mine artikler, billeder eller dele af dem må ikke gengives andre steder, uden at jeg fremstår som forfatteren. Du er velkommen til at linke, sålænge du ikke åbner i eget framesæt.

No comments: